Deep Impact

Infotaula vol espacialDeep Impact
Modifica el valor a Wikidata
Tipus de missiósonda espacial Modifica el valor a Wikidata
Operador   Jet Propulsion Laboratory Modifica el valor a Wikidata
NSSDCA ID2005-001A Modifica el valor a Wikidata
Núm. SATCAT28517 Modifica el valor a Wikidata
Propietats de la nau
FabricantBall Aerospace & Technologies Modifica el valor a Wikidata
Massa
601 kg

515 kg Modifica el valor a Wikidata
Dimensions2,3 (alçària) × 1,7 (amplada) × 3,3 (longitud) m
Inici de la missió
Llançament espacial
Data12 gener 2005
LlocCape Canaveral Space Launch Complex 17B (en) Tradueix, Complex de llançament 17 Modifica el valor a Wikidata
Vehicle de llançamentDelta II Modifica el valor a Wikidata
Fi de la missió
Últim contacte8 agost 2013 Modifica el valor a Wikidata

Il·lustració de la sonda espacial Deep Impact després de la separació del projectil

Deep Impact (en català Impacte Profund) és una sonda espacial de tipus Discovery de la NASA ideada per estudiar la composició interior d'un cometa. La sonda es va apropar al nucli del cometa Tempel 1 el 4 de juliol de 2005. Una secció de la sonda, anomenada l'impactador, es va separar i es va llançar cap al nucli, amb el qual va fer impacte 34 hores després, obrint un cràter de 100 metres de diàmetre. L'esdeveniment sencer va ser fotografiat i estudiat per la secció restant, la sonda de sobrevol, així com per telescopis a la Terra i en òrbita terrestre.

La nau de sobrevol conté un Instrument d'Alta Resolució (HRI per les seves sigles en anglès) i un Instrument de Resolució Mitjana (MRI per les seves sigles en anglès). El HRI és un dispositiu de captació d'imatges que combina una càmera sensible a l'espectre visible amb un espectròmetre d'infraroig i un mòdul d'imatges. El HRI ha estat optimitzat per observar el nucli del cometa. El MRI és la "refacció", un dispositiu de suport que s'usarà principalment per a la navegació durant l'aproximació final de 10 dies. La secció impactadora de la sonda conté un instrument gairebé idèntic al MRI.

L'impactador té una massa de 370 quilograms i va fer l'impacte amb una velocitat d'aproximadament 10,2 quilòmetres per segon, generant així 1,9 × 10¹⁰ joules en fer impacte amb el cometa, l'equivalent de 4,8 tones de TNT o quilotones. L'impacte va crear un cràter més gran que la conca del Coliseu de Roma.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search